Με δεδομένη την άρνηση του SPD να επαναλάβει τον Μεγάλο Συνασπισμό, το CDU είναι αναγκασμένο να βρει άλλους συμμάχους. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αν συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
Οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν εξ αρχής πρόθυμοι να μπουν στην κυβέρνηση, ωστόσο, θέτουν και συγκεκριμένους όρους.
Η ηγεσία του FPD εμφανίζεται οργανωμένη και μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές παρουσίασε τις βασικές της θέσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και την Ελλάδα.
Ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε συγκεκριμένα πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το FDP θα μπορούσε να υποστηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας, υπό τον όρο όμως να παραμείνει σε αυτό το ΔΝΤ και έτσι να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους.
«Η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους» ανέφερε ο κ. Λίντνερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ασφαλώς, το FDP δεν έθεσε μόνο όρους που αφορούν την Ελλάδα. «Δεν θα εισέλθουμε στον συνασπισμό 'Τζαμάικα' με κάθε κόστος» σημείωσε εκπρόσωπος του κόμματος για να γίνει πιο αναλυτικός:
Σημείωσε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα, ενώ είναι σημαντικό ότι το FDP ζητά να υπάρξει η πρόβλεψη να μπορεί να αποχωρήσει μια χώρα από την ευρωζώνη χωρίς να αποχωρεί από την ΕΕ.
Σε ερώτηση για το αν το κόμμα ενδιαφέρεται, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση συνασπισμού, για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθούν μεμονωμένες θέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr